Skip to content Skip to footer

Winnaar Low Car Diet: provincie Groningen

Duurzamer reisgedrag lastig na coronajaar

Winnaar Low Car Diet: provincie Groningen

Dertig dagen lang hebben verschillende Nederlandse werkgevers vanaf 13 september op een ‘auto-dieet’ gestaan om werknemers te stimuleren structureel voor duurzamer reisgedrag te kiezen. De Provincie Groningen is daarom op 14 oktober in de prijzen gevallen: medewerkers reizen het meest duurzaam. Nu, na het coronajaar, lijkt gedragsverandering meer dan ooit nodig.

Het jaar thuiswerken – eigenlijk een continu auto-dieet – heeft na de lockdown niet geleid tot afname van autogebruik. De Nederlandse wegen staan sinds vorige week weer overvol. Voor organisator Stichting de Reisbeweging is het juist nu belangrijk om de beste deelnemers van het Low Car Diet te belonen. ‘Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om duurzaam reizen, reizen buiten de spits en, ja, ook thuiswerken te stimuleren. Alleen op die manier dringen we autogebruik terug. We moeten nu doorpakken om de winst van de afgelopen jaren niet te zien verdampen.’

Ambitie provincie Groningen

De Provincie Groningen wint omdat daar de medewerkers het vaakst hun auto lieten staan. ‘Als Provincie Groningen willen we de medewerkers optimaal ondersteunen om elders te werken en zo reisbewegingen af te laten nemen. Op deze manier dragen we bij aan de provinciale ambitie op duurzame ontwikkeling in onze organisatie’, zegt een woordvoerder van de provincie. Ook afzonderlijke deelnemers konden winnen. Zo is een medewerker van Arcadis in de prijzen gevallen. In andere categorieën won de Provincie Flevoland (de schoonste), Arcadis (de fitste), de Provincie Gelderland en Reinaerde (de meest efficiënte). 

Aandacht voor duurzame en slimme mobiliteit blijkt hard nodig

Het was niet makkelijk om dit jaar deelnemers te werven voor het Low Car Diet. Vooral door het thuiswerken hebben werkgevers onderschat hoe nodig het was om aandacht te blijven besteden aan duurzame en slimme mobiliteit. De wens om weer in de kantooromgeving met collega’s samen te werken is groot. Tegelijkertijd heeft corona gezorgd voor ongemak bij reizen met het OV en is ook carpoolen lastig. De auto blijft dan voor grotere afstanden over als enige, maar ook de minst schone optie. 

Werkgevers hebben vaak nog geen beleid voor thuiswerken

Regelmatig thuiswerken levert uiteindelijk een zeer belangrijke bijdrage. Het Planbureau voor de Leefomgeving denkt dat dit het grootste effect heeft op duurzame mobiliteit. Aan de andere kant richten werkgevers zich niet massaal op de vraag of hun personeel veel vaker kan thuiswerken. Werknemers die dat zouden willen, gaan dat bij ontbrekend beleid van hun werkgever lang niet altijd doen. Er moet echt een nieuwe balans ontstaan. 

Nieuwe plannen

Stichting de Reisbeweging is inmiddels bezig met de plannen voor een nieuwe campagne om deze cultuurverandering een boost te geven. ‘We gaan de samenwerking opzoeken met werkgevers die eerder meededen met het Low Car Diet, overheid en mobiliteitspartners. De saamhorigheid en beloningsprincipes van het Low Car Diet blijken nog altijd goed te werken bij organisaties die meededen. We zoeken naar nieuwe wegen en uitdagingen. De stijgende brandstofprijzen en tijdrovende files kunnen goede prikkels zijn om werkgevers en werknemers wakker te schudden.’

De cijfers

Ondanks een kleiner aantal deelnemers hebben de 30 dagen auto-dieet weer een besparing van gemiddeld 38% CO2-uitstoot per deelnemer opgeleverd. Daarbij zijn er zo’n 138 fitte kilometers per deelnemer gemaakt door in het woon-werkverkeer voor de fiets of de wandelschoenen te kiezen. Via het openbaar vervoer legde de gemiddelde Low Car Diet reiziger 150 kilometers af. De Provincie Groningen tekende voor 62% minder CO2 uitgestoten. Arcadis maakte in totaal maar liefst 10.000 fiets- en wandelkilometers in 30 dagen. 

De prijzen

De partners van het Low Car Diet hebben dit jaar gave, maar zeker ook groene prijzen beschikbaar gesteld. De schoonste organisatie en deelnemer krijgen toegang tot glimble, dé alles in één reizen app van Arriva, die hoofdpartner was dit jaar. Daarnaast kan de winnende deelnemer nu 3 maanden gebruik maken van een Stromer e-bike, aangeboden door QicQ. Andere beloningen variëren van een Fynch gedragsworkshop tot solar powerbanks gesponsord door Hely, LoopedGoods cadeaubonnen en een half jaar lang Zustainabox.

Martijn van de Weijer, van glimble by Arriva: ‘Duurzaamheid en vitaliteit staan voorop in ons complete nieuwe platform, glimble. Daarbij maken we gebruik van de kennis en expertise van Moovit. Een partij met wereldwijde ervaring met zo’n 910 miljoen gebruikers. Wij bieden de zakelijke reiziger alle keus in reisopties, van deur tot deur. Of dat nu openbaar vervoer of deelvervoer is zoals auto, scooter of fiets. Wij zien een duidelijke trend: werknemers als werkgevers zijn hiernaar op zoek: sollicitanten en werknemers kiezen voor organisaties die letten op duurzaamheid en vitaliteit.’

Wat is het Low Car Diet?

Het Low Car Diet is de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. Tijdens het Low Car Diet gaan deelnemers zo min mogelijk reisbewegingen met fossiele brandstof maken. Naast CO2-vermindering is de fitheid van thuiswerkende medewerkers dit jaar absolute topprioriteit. Het Low Car Diet is oorspronkelijk een initiatief van Urgenda. De organisatie is nu in handen van Stichting de Reisbeweging.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

Low Car Diet
Stichting De Reisbeweging
info@lowcardiet.nl

 

De Corridor 5c
3621 ZA Breukelen
KVK 67929753

Schrijf je in voor de laatste updates: